Ed van der Elsken


Eduard (Ed) van der Elsken (1925-1990) was een Nederlandse fotograaf en cineast en één van mijn eerste inspirators.

ed portretVan der Elsken was één van de eerste fotografen die mij inspireerden. Met name rond het maken van mijn eerste fotoboek “Uit de Ovens van de Parijse Nacht” (2006) kwamen met name de foto’s uit zijn Parijse en Amsterdamse projecten geregeld in me op.

Zijn prachtige contrastrijke straatbeelden hebben me in mijn begintijd sturing gegeven in mijn eigen straatfotografie en later in mijn serie “Collar” waren het de beelden van het verborgen nachtleven zoals Ed van der Elsken ze heeft gemaakt, die mij motiveerden om me toch extra toe te leggen op het laten zien van emoties en dynamiek tussen mensen.

Zeer indrukwekkend is ook zijn film “Bye” (1990), waarin hij op zeer confronterende eigen wijze zijn eigen laatste levensfase documenteerde, nadat hij in 1988 hoorde Van der Elsken dat hij prostaatkanker had. Van der Elsken overleed op 65-jarige leeftijd in zijn woonplaats Edam.

Meer informatie:

Alle afbeeldingen in deze Inspiratie-serie behoren aan de oorspronkelijke makers en worden hier slechts getoond ter inspiratie van fotografen.