Biografie Joep Keij


Joep Keij is geboren op 3 september 1978 in het West-Brabantse Bergen op Zoom. Na zijn studie Werktuigbouwkunde aan de Technische Universiteit Eindhoven trad hij in dienst bij Océ Technologies in Venlo, dat later werd overgenomen door Canon. Van zijn eerste salaris kocht hij zijn eerste digitale camera. Dat was aanleiding om lid te worden van Fotoclub Océ.

Binnen de fotoclub geïnspireerd door fotoclubgenoten zoals Jan Nabuurs en Tom van de Bosch ontwikkelde hij zich richting straat- en festivalfotografie en later ging hij zich meer toeleggen op documentaire fotoprojecten. Zowel in fotoseries als in fotoexposities is Joep op zoek naar toevoegingen en bijzondere invalshoeken. Zo ontstond bijvoorbeeld in 2008 in samenwerking met het Zomerparkfeest in Venlo de Gele Kubus tent waarin fotoprojecten op vier schermen “iets met elkaar deden”.

In 2006 en 2012 behaalde hij samen met Jan Nabuurs successen in documentaire fotowedstrijd de Martien Coppensprijs met respectievelijk projecten “Afscheid van de Analoge Fotografie” (2006) en “Wijwater, Rijwater” (2012). In 2012 werd Joep lid van fotoclub NL-70.

In 2013 werkte Joep in het kader van Masterclass Documentaire Fotografie aan fotodocumentaire “Collar – 50 Shades of Reality” (2013). Dit resulteerde in een expositie in Museum Centre Ceramique in Maastricht van 28 november 2014 tot maart 2015. Daarnaast behaalde Joep met deze documentaire over BDSM het predicaat Bondsmeesterklasse (BMK) van de Nederlandse Fotobond. Het predicaat BMK is in kwalitatieve zin de hoogste onderscheiding die binnen de Fotobond behaald kan worden.